Bakłażany – odmiany bakłażanów

Bakłażan zwany przez niektórych oberżyną pochodzi z Indii. Bakłażan zwyczajowo ma ciemnofioletowe ubarwienie i kształt sporej gruszki. W klimacie tropikalnym ich kształt i wygląd mogą się różnić. W Polsce uprawiany jest najczęściej w szklarniach, ze względu na duże wymagania termiczne. Optymalna temperatura dla ich hodowli w słoneczne dni waha się pomiędzy 24 a 29°C. W chłodne dni natomiast pomiędzy 20 a 25°C. Najważniejsze jest jednak, aby temperatura nie spadła poniżej 15°C. Przy takiej temperaturze zostaje zatrzymany bowiem wzrost warzywa. Warzywa hoduje się najczęściej w szklarniach, można co prawa spróbować uprawy pod kołym niebem, ale wtedy mogą nie zdążyć dojrzeć przed nadejściem jesiennych chłodów. Bakłażany kiełkują w przeciągu 2-4 tygodni od momentu posadzenia, w przeciągu miesiąca bakłażan powinien być gotowy do zbiorów. Nie należy czekać aż bakłażany będą w pełni dojrzałe. Podczas ich zbierania należy zwrócić uwagę na to, by bakłażan był dojrzały, ale i miękki. Przejrzałe owoce będą gorzkie. Jeśli pogoda dopisze i lato będzie upalne, to można zebrać całkiem spore plony. Aby tak było warto zadbać o to by miejsce hodowli było nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Zebranych bakłażanów nie obieramy, a jedynie kroimy na grube plastry. Bakłażany można hodować również jako ozdoby, dotyczy to w szczególności odmian mniejszych i bardziej kolorowych.